Miksi niskat menevät jumiin?

 

Onko niskat jumissa? Särkeekö päätä? Oireileeko alaselkä? Jos vastasit yhteenkään kysymykseen kyllä, kannattaa postaus lukea loppuun! Yllämainitut oireet ovat tyypillisiä toimistotyöläisen vaivoja, jotka johtuvat usein liiallisesta työskentelystä samassa asennossa –useinmiten asento on istuminen.

Hyväryhtisessä istuma-asennossa pää on selkärangan jatkeena hartioiden yläpuolella. Pitkään istuttaessa leuka työntyy helposti eteenpäin aiheuttaen niskan kiputiloja ja jäykkyyttä, mikä osaltaan voi johtaa päänsärkyyn. Pään ollessa eteentyöntyneenä niskan lihakset ovat koko ajan pienessä venytyksessä ja kaulan puolen lihakset ovat osaltaan lyhentyneinä. No mikä tässä sitten haittaa? Pitkään jatkuessa kaulan lihaksisto lyhenee entisestään ja niskan lihakset taas jäävät krooniseen venytykseen, mikä taas ei tue pään toimintaa ja hallintaa optimaalisella tavalla. 

Olet ehkä kuullut lauseen “hartiat alas” tai “älä jännitä hartioitasi!”. Käsky on osittain virheellinen, sillä työskennellessämme istuen hartiamme laskeutuvat usein liiankin alas. Etenkin tietokoneella työskennellessä käsien levätessä pöydän pinnalla hartiat laskeutuvat liian alas, aiheuttaen hartiaseudun lihaksistoon jatkuvan venytystilan. Lisää tähän ylivenytystilaan niska-hartiaseudun venyttely ja tadaa – hartiaseutusi on vielä enemmän jumissa kuin aiemmin! 

 

Miten näitä ongelmia voisi ehkäistä ja hoitaa? 

Olet varmasti kuullut istumisen tauottamisesta ja asennon vaihtamisen tärkeydestä, mutta oletko oikeasti ottanut nuo keinot käyttöön? Istumista kannattaisi tauottaa jopa 20-30min välein, ihan vaan vaikka nousemalla seisomaan ja ravistelemalla hetken jalkoja. Muista, että paras istuma-asento on SEURAAVA asento, eli vaihda asentoasi ainakin tunnin välein! On ihan ok istua välillä risti-istunnassa toimistotuolilla tai vaikka tehdä töitä hetki lattialla, -jokainen asennonvaihto lisää verenkiertoa hetkellisesti niskan, selän ja alaraajojen alueella!  

Kerroin yllä, miten hartiaseutusi on istuessasi lähes koko ajan venyttyneessä tilassa: ratkaisu tähän on viedä nuo samat lihakset välillä lyhentyneeseen eli supistuneeseen tilaan. Helpoimmat taukojumppaliikkeet löydät alta: 

  • Käännä katseesi kattoon, taivuta niskasi mahdollisimman pitkälle taakse ja hengitä asennossa noin 5 kertaa –> Niskan lihakset pääsevät rentoutumaan 
  • Nosta hartiat korviin ja laske rauhassa alas, toista 10 kertaa –> Vastaliike hartioiden liialliselle laskeutumiselle!

Paras tapa ehkäistä niskajumeja on liikkua monipuolisesti ja tauottaa istumista. Milloin viimeksi nostit kädet pään yläpuolelle? Entäs milloin viimeksi teit kuperkeikan? Niska-hartiaseudun monipuolinen käyttäminen ehkäisee jumeja tehokkaasti – jos itselläni niska on välillä jumissa, teen takaperin kuperkeikkoja! Pitäiskö sunkin kokeilla?