Nilkka turvoksissa ja kipeä -mitä tehdä?

 

Nilkkavaivat ovat hyvin yleisiä tuki- ja liikuntaelinvaivoja ja fysioterapia-vastaanotolleni ajautuukin usein nilkan kivuista kärsiviä ihmisiä. Nilkan kipu ja turvotus voivat alkaa esimerkiksi vammasta, kuten kaatumisesta tai putoamisesta, mutta ne voivat alkaa myös pikkuhiljaa ja yltyä vaivihkaa ilman näkyvää syytä.

Aina fysioterapiakäynnin aluksi kysyn asiakkaalta liudan kysymyksiä, joilla pyrin tarkentamaan mahdollista syytä kivulle. Kysymysrepertuaariin kuuluu muun muassa kysymyksiä asiakkaan vapaa-ajasta, työstä, harrastuksista, perussairauksista, kengistä sekä aiemmista loukkaantumisista ja vammoista. Näin ollen saan jo asiakkaan vastauksista tietoa ongelman mahdollisesta sijainnista ja kivun syystä.

 

Vammat

 

Jos tosiaan olet loukannut nilkkasi/alaraajasi aivan muutaman päivän sisään, nilkka tosiaankin saattaa olla turvonnut ja kipeä. Turvotusta kertyy useinmiten eniten nilkan nivelsiteiden alueelle, eli suunnilleen nilkkanivelen kohdalle. Suurimmassa osassa tapauksia kyseessä on nilkan nivelsiteiden venähdys tai revähdys, joka yleensä vaurioittaa nilkan ulkosivun nivelsiteitä. Tällöin myös turvotus on pahimmillaan juuri nilkan ulkosivulla, mutta turvotus leviää myös muualle nilkkaan ja jalkaterään.

Vamman jälkeinen akuuttivaihe kestää noin 1-3 päivää, jolloin nilkan hoidossa toteutetaan kaikille tuttua kolmen K:n periaatetta: Kylmä, Koho, Kompressio. Eli käytä nilkan alueella kylmäpussia noin 20min kerrallaan ja turvotuksen lievittämiseksi pidä jalkaa kohoasennossa.

Nilkkaa ei kuitenkaan tule lepuuttaa muutamaa päivää kauempaa, vaan varausharjoittelu on aloitettava pian! Jos et pysty varaamaan jalallesi ollenkaan, mene ehdottomasti lääkäriin! Koko jalkapohja tulisi pystyä asettamaan alustalle ja siirtämään jalan päälle painoa vähintäänkin viikko loukkaantumisen jälkeen.

 

Hitaasti alkanut kipu

 

Hitaasti alkanut kipu voi liittyä ongelmiin alaraajan linjauksessa, kuten nilkan, polven ja lonkan asennoissa. Toisaalta taas kipuun ja turvotukseen voi liittyä esimerkiksi uusien kenkien hankkiminen ja niiden ahkera käyttäminen tai nilkan liiallinen rasittaminen esimerkiksi liikuntaharrastuksen parissa.

Jos kipu ja turvotus on alkanut salakavalasti vaivihkaa, suosittelen miettimään, onko elämässäsi muuttunut jokin viime aikoina? Oletko aloittanut uuden harrastuksen? Oletko lisännyt treeni- tai liikuntamäärääsi? Oletko ostanut uudet kengät? Milloin kipu oikeastaan alkoi ensimmäisen kerran?

Esimerkkinä voisin kertoa asiakkaastani, joka oli aloittanut ryhmäliikuntaharrastuksen joulun alla. Noin kaksi kuukautta myöhemmin asiakas saapui vastaanotolleni nilkkakivun vuoksi, kertoen kivun ilmantuneen pikkuhiljaa, ilman minkäänlaista vammaa. Asiakas ei millään uskonut, että tällä ryhmäliikuntaharrastuksen aloittamisella olisi voinut olla mitään tekemistä kivun kanssa. Asiakasta tutkiessa huomasin kuitenkin, että koko alaraajan linjaus petti tyypillisimpiä ryhmäliikunta-liikkeitä tehdessä, kuten askelkyykyissä, kyykyissä ja hypyissä. Näin ollen on hyvin todennäköistä, että linjauksen pettäminen rasitti alaraajaa ja nilkkaa pikkuhiljaa, joka lopulta ilmeni kipuna ja turvotuksena nilkassa muutama kuukausi harrastuksen aloittamisen jälkeen.

Jos löydät jonkin yhtäläisyyden kivun alkamisen ja elämässäsi tapahtuneen muutoksen väliltä, voit helposti testata, johtuuko kipu mahdollisesti juuri tästä. Kokeile poistaa tuo muutos hetkellisesti elämästäsi, esimerkiksi käyttämällä niitä vanhoja treenikenkiä, vähentämällä treenejä tms. Väheneekö kipu? Voi olla, että hyppäsit suoraan syvään päähän uuden harrastuksen aloittamisessa tai uusien kenkien käytössä, ja sen vuoksi nilkassasi ilmeni kipua ja turvotusta.

 

Tarkistuta nilkka ammattilaisella!

 

Kuten esimerkkini asiakkaalla todettiin, ei kipu johtunut pelkästään rasituksen suuresta määrästä, vaan myös alaraajan linjauksen muutoksesta liikunnan aikana. Näin ollen asiakkaani tarvitsi ryhmäliikunnan vähentämisen lisäksi fysioterapiaa alaraajan linjauksen vahvistamiseen. Jos asiakas olisi vain hetkellisesti vähentänyt ryhmäliikuntatunnielle osallistumistaan, olisi kipu saattanut hävitä, mutta se olisi palannut takaisin pian treenimäärää nostettaessa takaisin edeltävälle tasolle.

Varsinkin, jos kipu ja turvotus jatkuvat kylmäpakkauksen käytöstä ja treenimäärän vähentämisestä huolimatta, kannattaa ottaa yhteyttä ammattilaisiin. Suosittelenkin tarkistuttamaan nilkkakivun ja turvotuksen syyn fysioterapeutin tai lääkärin vastaanotolla, jotta asia saadaan kunntoon!