Polven nivelrikon fysioterapia

 

Tässä blogipostauksessa koetan kertoa mahdollisimman yksiselitteisesti mitä nivelrikko on, miten se vaikuttaa harjoitteluun ja miten fysioterapialla voidaan vaikuttaa kipuun ja nivelen toimintaan.

 

Mitä nivelrikko on?

 

Nivelrikko on sairaus, jonka mukana nivelessä (nivelrustossa ja nivelkapselissa), luissa ja lihaksissa tapahtuu muutoksia. Helpoiten tämän voi ymmärtää siten, että nivelen pinnalla oleva rusto kuluu, joka aiheuttaa nivelraon (reisi- ja sääriluun välisen raon) kapenemisen, mikä taas usein johtaa nivelen toiminnan muuttumiseen ja kipuun.

Nivelrikon syytä ei tiedetä, mutta sen syntyyn on todettu vaikuttavan mm. Ikä, lihavuus, polvivammat, raskas työ, raskas liikunta ja polven virheasennot. Moni mieltää nivelrikkoon vaikuttavan pelkästään raskaan liikunnan, mutta myös liika inaktiivisuus ja lihavuus edesauttavat nivelrikon syntyä.

 

Mitä nivelrikon kanssa saa ja kannattaa tehdä?

 

Nivelen ruston ominaisuudet säilyvät liikunnan avulla, joten niveltä tulisi kuormittaa sopivasti. Usein nivelrikkoasiakkailla esimerkiksi kyykistymiset ovat kivuliaita, joten hyvin kivuliata liikkeitä kannattaa välttää. Jos kuitenkin kipu on liikunnan aikana lievää, voi harjoittelua jatkaa.

Polvinivel-ystävällisiä treenimuotoja ovat mm. Uinti, pyöräily ja kävely. Nivelrikkoinen asiakas saattaa hyötyä polvitukien käytöstä, joten liikunnan ajaksi voi myös kokeilla erilaisia polvitukia.

Jos ylipainoa on kertynyt, on nivelrikko-diagnoosin jälkeen viimeistään aika pudottaa painoa. Jo 5 kilon painonpudotus vähentää jopa 50% polven nivelrikon todennäköisyyttä naisilla!

Alhaisempi paino myös vähentää niveleen kohdistuvaa kuormitusta ja sitä kautta vähentää polvikipua.

 

Mitä apua fysioterapiasta voisi olla?

 

Koska polven nivelrikko on etenevä sairaus, ei fysioterapiallakaan voida sitä parantaa tai pysäyttää kokonaan. Fysioterapialla voidaan kuitenkin lieventää oireita ja kipua sekä hidastaa nivelrikon etenemistä.

Polven nivelrikossa harjoittelun tulee kestää vähintään 8 viikkoa, ennen hyötyjen ilmenemistä. Liikunnan on oltava tämänkin jälkeen säännöllistä, sillä harjoittelun loputtua vaikutus ei jää päälle pitkäksi aikaa. Esimerkiksi tämän katsauksen mukaan 12 kerran fysioterapia-jakso vähensi polvikipuja tehokkaammin, kuin alle 12 kerran harjoittelujakso.

Tärkeintä on keskittyä polvea ympäröivien lihasten voima- ja liikkuvuusharjoitteluun. Vahvat lihakset vähentävät polviniveleen kohdistuvaa kuormitusta ja mahdollistavat polven optimaalisen toiminnan. Kovaa iskutusta pyritään välttämään, varsinkin jos iskutuksen aikana esiintyy kovaa kipua. Liikkuvuusharjoitteluun keskitytään, jos nivelen liikerata on rajoittunut nivelrikon tai kivun seurauksena.

Omien asiakkaideni kanssa olen saanut hyviä tuloksia voimaharjoittelun yhdistämisestä polven ja alaraajan hallintaharjoituksiin. Itse uskon, että pelkkä voima- ja liikkuvuusharjoittelu ei riitä, vaan tarpeellista on myös vahvistaa polven hallintaa ja muitakin polvea ympäröiviä kudoksia. Ympäröivillä kudoksilla tarkoitan mm. Nivelsiteitä polven sisällä (ACL, PCL), sillä vahva polvi on muutakin, kuin vahvat lihakset. 

Fysioterapeuttina ohjaan asiakkaalleni liikkeitä, joissa kivut pysyvät hallinnassa, mutta jotka vahvistavat silti alaraajoja monipuolisesti. Jokin liike, mikä on täysin kivuton yhdelle asiakkaalle, saattaakin olla kivulias toiselle. Tärkeää on kartoittaa asiakkaan tilanne yksilöllisesti ja löytää sopiva harjoitusmuoto. Jos asiakkaalla on taustaa rankemmastakin voimaharjoittelusta, ei pelkkä kuminauhajumppa tule millään riittämään lihasten vahvistamiseen – tällöin etsitään lähes kivuttomia voimaharjoitteita muualta, esimerkiksi maastavedosta, suorin jaloin maastavedosta, lantionnostosta tms. Jos taas asiakkaalla on lähtötilanteessa selkeää lihasheikkoutta, voidaan harjoittelu hyvinkin aloittaa erilaisista kehonpaino- ja kuminauhaharjoitteista.