Polvi naksuu ja narisee kivuliaasti -mitä tehdä?

Toivotut polviaiheet jatkuvat! Polvissa on yllättävänkin monilla jonkinlaista ongelmaa, aika usein kipua, naksumista tai narinaa, tai niitä kaikkia. Tässä artikkelissa käyn läpi mahdollisia syitä polven “äänitehosteille” ja mitä niille voisi tehdä.

Polvinivel on ihmisen suurin nivel ja sen optimaalinen toiminta varmistaa ihmisen vaivattoman liikkumisen ja toimimisen. Polvinivelessä yhdistyy yhteensä 3 luista rakennetta: reisiluu, sääriluu sekä polvilumpio, näiden lisäksi aivan polvinivelen alapuolelta löytyy sääriluu-pohjeluu-nivel, joka yhdistää sääriluun ja pohjeluun toisiinsa. Lisäksi polven alueella yhdistyy useita eri lihaksia sekä nivelsiteitä. Polvesta siis löytyy jos jonkin moista kudosrakennetta, mikä aiheuttaa ammattilaisellekin haasteita polven tutkimisessa –ongelmat eivät ole useinkaan kovin yksiselitteisiä ja helppoja kohdentaa.

Ihmisen keho naksahtelee ja paukahtelee aika ajoin, mikä on normaalia, jos naksumiseen ei liity kipua. Usein naksahduksissa on kyse vain nivelkapselin sisäisen paineen tasaantumisesta tai esimerkiksi jänteen “hyppäämisestä” luisen rakenteen yli. Kuitenkin, jos naksahdukseen liittyy kipua, voi olla aihetta etsiä tarkemmin syytä kivun aiheuttajalle.

Myös jonkin näköistä narinaa tai rahinaa esiintyy polvissa paljon. Joskus narinaa ei kuule, mutta kämmenen laitettaessa polven päälle ja polvea liikuteltaessa narinan kuitenkin tuntee. Narina/rahina on merkki siitä, että jokin polven osa hankaa toista osaa vasten. Kysee ssä voivat olla jotkin polvinivelen nivelpinnoista, esimerkiksi polvilumpio & reisiluu tai reisiluun & sääriluun päät. Nivelpinnat voivat olla kuluneet, mikä taas voi olla esimerkiksi nivelrikon aiheuttamaa.

 

Mitä tehdä oireille?

 

Fysioterapia-vastaanotolleni minulle saapuu viikoittain asiakkaita, joiden polvea tunnusteltaessa ja testaillessa ilmenee joko narinaa, naksuntaa tai molempia. Välillä vaivat ovat kivuliaita, välillä eivät. No mitä teen näiden asiakkaiden kanssa?

Lähes aina aloitamme lihasvoimaharjoittelun. Mitä paremmin lihakset toimivat, sitä paremmin myös nivel toimii. Toki nivelen toimintaan vaikuttaa moni muukin asia, mutta vahvat lihakset e ivät edesauttavat nivelterveyttä. Polvinivelen oireillessa aloitamme vahvistamaan niveltä ympäröiviä lihaksia, eli:

 

  • Etureiden lihaksia
  • Takareiden lihaksia
  • Säären lihaksia
  • Pohkeen lihaksia

 

+ pakaran lihaksia, sillä pakaralihas vaikuttaa koko alaraajan toimintaan vahvasti.

Usein asiakkailtani löytyy esimerkiksi lihasepätasapainoa, joka voi olla osasyyn ä narinaan, naksumiseen ja kipuihin. Asiakkaalla voi olla esimerkiksi hyvin vahvat etureiden lihakset, mutta takareiden lihaksistossa onkin kehitettävää. Tai on mahdollista, että pakaralihas ei toimikaan optimaalisesti, mikä aiheuttaa koko alaraajaan linjaushäiriötä, mikä voi taas johtaa kipuihin. Syitä voi olla useita, mutta monia niistä voidaan ratkaista oikein kohdennetulla järkevällä voimaharjoittelulla.

Usein ohjeistan asiakkailleni, että pientä kipua ei tarvitse pelätä. Jos kipu on hyvin pientä, suosittelen yleensä jatkamaan harjoitteen loppuun saakka. Mutta jos kipu yltyy ja alkaa käydä liikettä haittaavaksi, olisi harjoite syytä keskeyttää. Jos nyt lähdet itse treenaamaan alaraajojesi lihaksia, muista sama juttu: jos kipu yltyy kovaksi, kokeile jotakin toista harjoitetta. Monista liikkeistä löytyy hyvin paljon variaatioita, eikä heti ensimmäisellä treenikerralla kannata hypätä vaikeimpaan variaatioon. Jos esimerkiksi kyykkyliike aiheuttaa runsaasti kipua, kokeile jotakin seuravista variaatioista:

 

  • Kyykky vastuskuminauha reisien ympärillä, painaen koko ajan polvia ulospäin
  • Kyykky seinää vasten jumppapalloon nojaten
  • Kyykkypito 30s seinää vasten
  • Jalkaprässi

 

Kun löydät itsellesi kivuttoman variaation, pitäydy liikkeessä jonkin aikaa ja kokeile myöhemmin “tavallista” kyykkyä uudestaan. Saattaa olla, että alaraajasi ovat vahvistuneet jo siinä määrin, että voit nyt suorittaa tavallisen kyykyn kivuttomasti!

Jos kuitenkin kivut jatkuvat voimakkaina voimaharjoittelusta huolimatta, suosittelen käymään lääkärissä tai fysioterapeutin vastaanotolla. Kivun kanssa ei kannata jäädä yksin liian pitkäksi aikaa, kun ammattiapua on kuitenkin saatavilla!