Mitä on kehonhuolto?

 

Kehonhuolto on nykyään trendikästä ja se tuntuu pitävän sisällään vähän sitä sun tätä. Joku käsittää kehonhuollon hieronnaksi, toinen joogaksi ja kolmas venyttelyksi. Toisaalta kehonhuoltovälineitä markkinoidaan somessa ja vaikka missä, yleisimpiä välineitä ovat mm. Erilaiset foamrollerit, “faskiapallot” ja hierontapyssyt.

Näin fysioterapeuttina käsitän kehonhuollon hieman eri tavalla. Koen, että kehonhuolto on keholle ominaisen ja välttämättömän liikkeen tuottamista, nivelten hyvinvoinnin ylläpitoa ja koko kropan liikettä. Jos minua nyt extemporee käskettäisiin pitämään kehonhuolto-tunti joukolle tavallisia ihmisiä, se tulisi luultavasti sisältämään:

 

  • Kehon KAIKKIEN nivelten liikuttamisen niiden koko liikeradalla
  • Aktiivisia liikkuvuusliikkeitä selälle, lonkille ja niska-hartiaseudulle
  • Muutamia selän- ja niska-hartiaseudun voimaharjoitteita kehonpainolla

 

Fysioterapeuttina en usko, että kukaan muu voi toiminnallaan huoltaa kehoasi yhtä hyvin, kuin sinä itse. En itse laske esimerkiksi hieronnassa käymistä kehonhuolloksi, vaan lähinnä rentoutumismenetelmäksi, joka tuntuu hyvälle. Hieronnalla voidaan hetkellisesti kiihdyttää kehon pintaverenkiertoa, mutta pitkäaikaisia vaikutuksia siitä ei ole mahdollista saada. Sama juttu hierontapyssyissä ja muissa laitteissa: ne vaikuttavat kehoosi juuri sen ajan, kun niitä käytät.

Koen kehonhuolloksi myös nivelten liikelaajuuksien ylläpidon ja aktiivisen liikkuvuuden harjoittelun. Liikkuvuus merkitsee näin fysioterapeuttina itselleni paljon enemmän kuin vain notkeutta ja venyvyyttä. Liikkuvuus on kehon hallintaa & kykyä tuottaa voimaa lihaksilla myös nivelen liikelaajuuden äärirajoilla: jos pääset johonkin liikkuvuutta vaativaan asentoon, tulee sinun päästä sieltä myös omalla lihasvoimallasi pois. Tämä korostuu etenkin akrobaattisissa lajeissa, kuten sirkuksessa, ilma-akrobatiassa, tanssissa ja tankoakrobatiassa ja –tanssissa. Omana lajinani minulla on tankotanssi, joka vaatii sekä liikkuvuutta, että lihasvoimaa. Tankotanssiessa haluan päästä omalla lihastyölläni asennoista pois, enkä ”romahtaa” alas.

 
 

 

Miksi myös lihasvoimaa?

 

Jos tulisit kehonhuoltotunnilleni, ohjaisin myös muutamia kehonpainolla tehtäviä lihasvoimaliikkeitä. Ai miksi? Koska suurella osalla ihmisistä selkä- ja niska-hartiaseudun lihaksista löytyy yllättävääkin heikkoutta, mikä näkyy

  • Huonona ryhtinä
  • Selän väsymisenä seistessä
  • Pään eteentyöntymisenä
  • Olkapäiden eteenkiertymisenä

 

Näin ollen hyvin harvassa ovat ne, ketkä eivät hyötyisi selän ja ylävartalon voimaharjoittelusta. Mielelläni siis ohjaisin hyvin kokonaisvaltaista kehonhuoltoa, jossa omaa kehoa ja sen tuottamia liikeratoja ja asentoja hyödynnettäisiin loppuun saakka.

 

Kuinka usein kehonhuoltoa tulisi tehdä?

 

Koska itse koen, että kehonhuoltoa on käytännössä kaikki liike ja nivelten liikelaajuuksien ylläpito, tulisi kehonhuoltoa harjoittaa joka päivä. En tarkoita, että joka päivä tulisi käydä kehonhuolto-tunnilla, tai muuten “treenata” kehonhuoltoa päivittäin, vaan lähinnä kehoa tulisi liikuttaa mahdollisimman monipuolisesti joka päivä. Joka päivä kannattaisi liikutella mahdollisimman montaa niveltä kehosta: kiertää selkää, availla rintakehää, nostaa kädet pään yläpuolelle, pyörittää päätä, nostaa polvea niin korkealle kuin se nousee ja kipristellä varpaita.

Joka päivä tulisi käydä kävelyllä, nousta muutama porrasaskelma, ottaa muutama juoksuaskel ja hypätä muutama hyppy. Joka päivä tulisi liikkua, haastaa kehoa edes vähän, hengästyä edes pikkuisen ja tuntea lihasväsymystä edes parin sekunnin ajan.

 

Toivon, että tämä teksti herätti ajatuksia sinussa ja saattaisitkin pohtia omaa kehonhuoltoasi. Miten sinä olet huoltanut kehoasi tänään?