Pääsetkö sä syväkyykkyyn?

Millon viimeksi on tullut käytyä syväkyykyssä? Viimeaikoina uutisissakin on pyörinyt artikkeleita nuorten ja aikuisten kykenemättömyydestä kyykistyä syväkyykkyyn, eikä aiheesta mielestäni uutisoida turhaan.

Mielestäni jokaisen lapsen, nuoren ja aikuisen tulisi päästä kyykkyyn, sillä se on hyvinkin luonnollinen lepoasento ihmiselle. Syväkyykyssä todella moni nivel saa kaipaamaansa liikettä ääriasentoon tai lähelle sitä, mm. nilkka, polvi ja lonkka. Lisäksi asento edellyttää liikettä lantion ja lannerangan seudulta. Kehonpainolla tehtävässä syväkyykyssä lanneranka pyöristyykin luonnollisesti, mitä ei tarvitse vältellä tai varoa.

Kyykkyasennossa myös sisäelimet saavat liikettä ja ärsykettä osakseen, kun vatsa painautuu reisiä vasten ja lantionkori kallistuu taakse. Täten myös suoliston asento muuttuu ja toiminta voi helpottua! Jos siis kärsit ummetuksesta, kokeile auttaisiko hetken hengailu syväkyykyssä.

 

Miksi niin monet eivät nykyään pääse kyykkyyn?

Jos ihminen ei käytä jotakin tiettyä liikerataa, kyseiseen liikerataan osallistuvat nivelet ja kudokset jäykistyvät hiljalleen. Eli jos et ole edes yrittänyt kyykistyä syväkyykkyyn kantapäät alustalla moneen vuoteen, et voi olettaakaan kehosi taipuvan moiseen näin yhtäkkiä. Liikeratoja tulisi siis ylläpitää ja keholle antaa sopivia ärsykkeitä ja muistutuksia liikeradoista aina aika-ajoin.

Syy kyykyn vaikeuteen voi tulla myös yksipuolisesta liikunnasta/harjoittelusta. Vaikka lapsen tai nuoren keho onkin joustava ja nivelet ovat kunnossa, voi hyvin yksipuolinen harrastus muovata nuoren kehoa vain lajinomaiseen harjoitteluun sopivaksi. Näin ollen muut liikeradat jäävät käyttämättä ja ”tavallisetkin” liikkeet ja asennot voivat ruveta tuntumaan haastavilta.

Itse pyrin oleskelemaan syväkyykyssä päivittäin, mieluusti useitakin kertoja päivässä! Saatan kyykistyä työpäivän aikana asiakkaideni kanssa tai tauolla, kun kroppani kaipaa liikettä. Toisaalta taas saatan iltaisin katsella tv:tä hetken syväkyykyssä -joko sohvalla tai lattialla. Kokeile sinäkin vaikka sometushetkeä syväkyykyssä, onnistuuko?