Polven hallinta

Oletko ikinä harjoittanut polven tai koko alaraajan hallintaa? Usein kuulee puhuttavan polvi-varvaslinjan hallinnasta esimerkiksi kyykätessä tai askelkyykyissä, mutta hallintaa täytyy löytyä muistakin alkuasennoista! Hallinnalla tarkoitan tässä tapauksessa kontrolloitua liikettä, jossa liikkeen pystyy pysäyttämään lähes missä vaiheessa tahansa ilman, että tasapaino menetetään tai niveliin/alaraajaan kohdistuu kipua.

 

Miksi hallintaa kannattaisi treenata?

Hyvä alaraajan hallinta ehkäisee vammoja ja kiputiloja, mitä treenistä tai ihan arkielämästä voi tulla. Yksi asiakkaistani oli aloittanut ryhmäliikuntaharrastuksen muutama kuukausi sitten, mutta ihmetteli, miksi hänen nilkkansa oli kipeytynyt vaikka liikunnan pitäisi olla ihmiselle hyväksi. Vastaanotollani tutkimisen jälkeen kävi ilmi, että asiakkaan polven hallinta oli hyvin heikkoa ja yhtäkkinen rasituksen lisääminen oli kuormittanut polven lisäksi nilkkaa ja jalkaterää. Näin ollen polven hallinnalla on vaikutus koko alaraajaan, asiakkaani tapauksessa kipu ilmeni nilkassa, vaikka itse ongelman ydin olikin polvi.

Hallintaa tulee harjoitella erityisesti osana kuntoutusta esimerkiksi polvi- tai nilkkavamman jälkeen, mutta hallintatreeni ei ole pahitteeksi kenellekään! Hallintaa voidaan harjoitella erilaisissa alkuasennoissa kuten seisten kahdella jalalla, yhdellä jalalla, askelkyykyissä tai hypyissä.

Jos hallitset polviesi asennon kahden jalan kyykyissä, voisi seuraava haastavampi variaatio olla yhden jalan kyykky tai askelkyykky, joiden jälkeen haastetta voidaan vielä etsiä esimerkiksi hyppyharjoituksista. Esimerkiksi kuvan yhdellä jalalla tehtävä kurotusharjoitus treenaa tukijalan nilkan, polven ja lonkan alueen hallintaa.

Hyvällä alaraajan hallinnalla ehkäistään vammoja esimerkiksi liukastumis- tai kaatumistilanteissa. Hallitsetko sinä polvesi asennon yhdellä jalalla, sivukyykyssä tai vaikka hyppiessä?