Polven tekonivelleikkauksesta toipuminen fysioterapeutin näkökulmasta

Onko polven tekonivelleikkaus tulossa? Jännittääkö? Ei hätää, se on ihan normaalia! Polven tekonivelleikkauksia on viimevuosina tehty Suomessa yli 12 000 kpl/vuosi, joten leikkaavat lääkärit ovat kokeneita ja osaavat asiansa! Kokosin tähän postaukseen tekonivelleikkauksesta toipumisen kannalta tärkeitä asioita ja miten toipuminen ylipäätään etenee.

Tekonivelleikkaus on yleensä suunniteltu leikkaus, eli saavut sairaalaan suunnitellusti tiettynä päivänä tiettyyn kellonaikaan. Leikkauksen jälkeen sinut kuljetetaan heräämöön ja tämän jälkeen osastolle, jossa vietät sairaanhoitopiiristä riippuen muutaman päivän. Leikkauksesta toipuminen alkaa heti osastolla ja voit itse vaikuttaa toipumiseesi ja kuntoutumiseesi VALTAVASTI.

 

Toipuminen osastolla

 

Heti, kun puudutusaineet ovat lakanneet vaikuttamasta, voit selinmakuulla ollessasi aloittaa nilkkojesi pyörittelyn, reisien ja pakaroiden jännittämisen ja polven koukistamisharjoitukset. Fysioterapeutin avustuksella sinun tulisi ryhtyä seisomaan ja kävelemään viimeistään 6 tunnin päästä leikkauksesta, yleensä kävely aloitetaan kyynärsauvojen avulla. Yleensä saat varata heti leikkauksen jälkeen koko painosi leikatulle jalalle, tästä kuitenkin päättää leikkaava lääkäri.

Nyt seuraa tärkeä fakta: POLVESI TULEE OLEMAAN KIPEÄ. Vaikka kuinka saat särkylääkettä, kävely tulee sattumaan ja se on normaalia! Jos kipu on sietämätöntä, pyydä lisää kipulääkettä! Fakta on kuitenkin se, että jos et liikuta polveasi ja jätä kävelyharjoitukset välistä, toipumisesi viivästyy.

Sairaalassa fysioterapeutti käy kanssasi lävitse polven liikkuvuusharjoitteet, joita ovat mm. Polven suoristus- ja koukistusharjoitteet, reisilihaksen aktivointi- ja vahvistaminen sekä kyynärsauvojen avulla kävely tasaisella & portaikossa. En tässä käy harjoitteita kuvineen läpi, sillä sairaanhoitopiireittäin löytyy todella hyvät opasvihot aiheesta, linkitän muutaman alle.

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri:

https://www.ksshp.fi/fi-FI/Potilaalle/Potilasohjeet/Tekonivelpotilaalle

Helsingin ja uudenmaan sairaanhoitopiiri:

https://www.hus.fi/sairaanhoito/sairaanhoitopalvelut/ortopedia/tekonivelkirurgia/Documents/polven_tekonivelleikkaus_potilasopas_2016.pdf

 

Noniin, miten toipuminen sitten kotona etenee?

 

Aluksi kotona treeniksi riittää kyynärsauvojen avulla kävely kotona sisätiloissa, sekä fysioterapeutin antamien polven liikkuvuusharjoitteiden toistaminen päivittäin. Kun jaksat helposti kävellä kotona sisätiloissa kyynärsauvojen avulla, voit siirtyä kokeilemaan kävelyä myös ulkona. Jos olosi on yhtään epävarma, ota ulkoilemaan mukaan ystävä tai perheenjäsen! Ulkona kävellessä muista pitää taukoja, sillä on fiksumpaa kävellä lyhyitä pätkiä hyvällä ”tekniikalla”, kuin todella pitkään ”huonolla” tekniikalla kaatumisriskin kasvaessa!

Jos kotoasi löytyy kuntopyörä, voit aloittaa pyörän polkemisen hiljalleen ilman vastusta/hyvin kevyellä vastuksella jo noin 3vko leikkauksen jälkeen. Aloita aluksi polkemaan vain muutaman minuutin ajan, lisää polkuaikaa varovaisesti. Polkeminen lisää aluksi turvotusta ja kipua, tämäkin on normaalia. Voit lisätä kuntopyörään vastusta vasta 6vko kuluttua leikkauksesta, jotta leikkaushaava ehtii parantua hyvin.

Voimaharjoittelu painojen kanssa on lupa aloittaa yleensä myös vasta 6vko kuluttua leikkauksesta!

Älä kuitenkaan unohda polven liikkuvuusharjoitteita toipumisen edetessäkään, sillä polven hyvä koukistus- ja ojennus ovat erittäin tärkeitä monen liikkumismuodon kannalta! Usein näen asiakkaistani, että polven ojennusharjoitteet on lopetettu liian aikaisin ja polvi jää pysyvästi hieman koukkuun.

 

Kuinka kauan polvi on turvonnut?

 

Polvesi on luultavasti turvonnut useita kuukausia leikkauksen jälkeen, kova rasitus ja pitkään istuminen lisäävät turvotusta entisestään. Leikattu polvi voi pysyä toista polvea ja muuta alaraajaa lämpimämpänä jopa vuoden ajan, joten älä huolestu asiasta turhaan!

Varsinkin alkuvaiheessa turvotus ”valuu” myös muualle alaraajaan, kuten nilkkaan ja jalkaterään, tämän vuoksi myös nilkan ja varpaiden pumppaavat liikkeet kannattaa pitää muistissa myös osastojakson jälkeen. Voit vähentää turvotusta ja kipua nostamalla jalan kohoasentoon ja käyttämällä polven päällä kylmäpakkausta.

 

Kuinka hyvin leikkauksesta voi toipua?

 

Jos kaikki menee optimaalisesti, voi tekonivel toimia lähes yhtä hyvin kuin terve polvinivel. Usein tekonivelleikkauksen jälkeen suositellaan iskutonta liikuntaa, jotta tekonivel pysyisi paikallaan pidempään ja toimisi optimaalisesti. Tämä suositus ei kuitenkaan perustu näyttöön, vaan lähinnä omaksuttuun käytäntöön. Liikuntaharrastuksella tai työllä ei siis ole vaikutusta tekonivelen pysyvyyteen, vaan kaikki harrastukset ovat sallittuja.

Itse olen nähnyt potilaita, joiden elämänlaatu on parantunut huomattavasti tekonivelleikkauksen jälkeen. Toipuminen on kuitenkin sinusta itsestäsi kiinni ja onkin tärkeää, että VARAUDUT kipuun ja epämiellyttäviin tunteisiin. 10 vuoden kuluttua 95% tekonivelistä on paikallaan ja toimii edelleen normaalisti, joten tekonivelleikkauksista lähes kaikki toipuvat hyvin ja ovat saaneet hurjasti apua!