Vinkit selän jäykkyyden helpottamiseen!

 

Onko selkä jäykkä? Eteentaivuttaessa sormet jäävät ainakin puoli metriä lattiasta? Hetken seisomisen jälkeen alaselässä alkaa tuntua inhottavasti?

Monilla asiakkaistani on aivan samanlaisia tuntemuksia, nykypäivänä kun erilaiset selän kipu- ja jäykkyystilat ovat hyvin yleisiä. Vastaanotollani kyselen paljon asiakkailtani kivun määrästä, kestosta ja oireiden vahvuudesta, mutta selkä-oireiset asiakkaat vastaavat usein näin: ”On se ollut jäykkä jo tosi pitkään”, ”ei se sellaista kipua ole, se on vaan jäykkä”, ”tuntuu, ettei selkä vaan liiku mihinkään”. Kuullostavatko nämä vastaukset tutuilta?

Jos selkä ei suoranaisesti ole kipeä, vain jäykän tuntuinen, liikunta ja erilaiset liikkuvuusharjoitteet auttavat huomattavasti. Vaikka menisitkin lääkäriin, ei röntgen- tai magneettikuvauksella selästä löytyisi mitään poikkeavaa, eli fysiologisesti olisit terve. Silti selkä voi kuitenkin tuntua jäykältä ja haitata arkielämää, joten apua kannattaa ja pitääkin hakea! Jos selkäsi on jo keski-iässä jäykkä, millainenhan se mahtaa olla 80 vuotiaana? Näin alkuun voit lähteä kokeilemaan näitä ohjeitani selän jäykkyyden helpottamiseen!

 

SELÄN NOTKISTUS & PYÖRISTYS

Tee näin: Asetu konttausasentoon lattialle. Käännä katseesi kohti polvia ja pyöristä samalla selkäsi niin pyöreäksi, kuin pystyt. Käännä seuraavaksi katseesi kohti kattoa, ja notkista selkäsi niin notkolle kuin mahdollista. Toista 10 kertaa.

RANGAN KIERTO KONTTAUSASENNOSSA

Tee näin: Asetu konttausasentoon lattialle. Vie oikea kätesi vasemman kainalon ali pitkälle sivulle, samalla oikea poski tulee lähelle lattiaa. Tuo seuraavaksi oikea kätesi sivukautta niin korkealle ylös kuin saat, katseesi seuraa oikeaa kättä koko ajan. Toista 8 kertaa molemmille puolille.

 

SEISTEN SELÄN PYÖRISTYS

Tee näin: Aluksi seisoma-asento. Tee eteentaivutus alaspäin kohti lattiaan pyöristäen selkääsi niin paljon kuin pystyt, polvet voivat olla hieman koukussa. Tee liike dynaamisena, siten, että toistat liikettä pumppaavana, etkä pysähdy ylä- tai ala-asennossa. Toista 10 kertaa.

 

VATSAMAKUULLA SELÄN TAIVUTUS

Tee näin: Asetu vatsamakuulle lattialle. Aseta kämmenesi lattialle suunnilleen kasvojesi kohdalle ja työnnä itsesi kämmeniesi varaan, selkäsi notkistuu. Toista liike dynaamisena, eli työnnä itsesi ylös ja palaa heti takaisin alkuasentoon, toista sama 10 kertaa.

 

Tuntuuko vaikealta? Ei hätää, liikkeet helpottuvat, kun toistat niitä säännöllisesti! Suosittelen toistamaan kaikki liikkeet päivittäin, jotta saat oikeasti selkäsi joustavammaksi ja liikkuvammaksi.